Siekiera to najstarsze narzędzie znane człowiekowi. Najpierw była wykonywana z kamienia, potem z miedzi, brązu, żelaza, wreszcie - ze stali.

Choć towarzyszy nam od tysięcy lat, jej konstrukcja prawie się nie zmieniła. Nie zmieniło się i to, że wciąż jest niezbędna w każdym domu, pozostając jednym z najbardziej uniwersalnych narzędzi.

Mimo ogólnego podobieństwa, siekiery można podzielić na kilka kategorii:

Siekiery lekkie

Niewielkie siekierki, o masie nie przkraczającej 1 kg, zwane popularnie toporkami, to najbardziej wszechstronne narzędzia. Służą do najróżniejszych drobnych prac w drewnie, czasem również w lodzie. Ze względu na niską wagę, można nimi operować jedną ręką. Stosowane są powszechnie przez ogrodników, leśników, budowlańców i majsterkowiczów. W razie potrzeby siekierkę można odwrócić i użyć jako młotka do wbijania gwoździ albo śledzi od namiotu. Jedynym ograniczeniem jej stosowania jest wyobraźnia użytkownika.

Siekiery ciesielskie

Cięższe siekiery, zaopatrzone także w dłuższy trzonek, pierwotnie przeznaczone były głównie do prac ciesielskich, z czego wywodzą swą nazwę. Dziś już nikt nie obrabia desek ręcznie, mimo tego siekiery ciesielskie wciąż znajdują szereg zastosowań. Doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu drewna na opał, czy karczowaniu twardych korzeni. Operowanie nimi wymaga już użycia dwóch rąk, przeznaczone są zatem do cięższych zadań.

Siekiery rozłupujące

Najcięższą kategorię stanowią siekiery rozłupujące. Przeznaczone są również do przygotowywania opału, ale - jak wynika z nazwy - ich żywiołem jest rozłupywanie szczególnie masywnych kawałków drewna. Dzięki znacznej wadze oraz długiemu trzonkowi bez problemów radzą sobie nawet z dużymi pniakami. Specjalna konstrukcja ostrza zapewnia maksymalny efekt przy minimalnym użyciu siły, jednocześnie ostrze nie klinuje się w drewnie.

Trzonek

Do niedawna siekiery wyposażone były głównie w drewniane trzonki. Dziś coraz częściej spotyka się trzonki wykonane z tworzyw sztucznych. Dzięki zastosowaniu włókna szklanego są one znacznie wytrzymalsze od drewnianych, a jednocześnie lżejsze i całkowicie odporne na warunki atmosferyczne.

Warto pamiętać

Nawet najlepsza siekiera wcześniej czy później się stępi. Użytkowanie takiej siekiery jest nie tylko nieefektywne, ale wręcz niebezpieczne, bo ostrze zamiast wniknąć w głąb ciętego elementu może się od niego odbić. Warto więc regularnie kontrolować stan siekiery i w miarę potrzeby ostrzyć ją. Można to robić przy pomocy pilnika albo szlifierki. Dobrym pomysłem będzie też zaopatrzenie się w specjalną ostrzałkę.